Zermatt

P1090638

Misschien komt het doordat ik al lang niet meer in de Randstad woon. Maar de hoeveelheid nationaliteiten die we treffen in dat piepkleine Zwitserse bergdorpje onder aan de Matterhorn heb ik nog niet vaak op zo weinig vierkante kilometers bij elkaar gezien. Misschien ook is het drukker dan anders. Zwitserland viert uitbundig hoe 150 jaar geleden de Matterhorn bedwongen werd. Een heldhaftig en tragisch verhaal over een klimmersteam waarvan een deel na het bereiken van de top in de diepte stortte. De resten van het afgebroken touw zijn nog te zien in het museum midden in Zermatt. Daar gaan we maar even niet kijken. Geen vrolijke start voor de wandelroute die we vandaag voor ogen hebben.

Bij de kabelbaan staan rijen mensen die in allerhande talen kaartjes bestellen. In de rij naast ons sluit een gezin aan dat ik qua nationaliteit niet helemaal thuis kan brengen. Ze lijken me Aziatische trekken te hebben en dragen westerse kleding. Eén van de mannen uit het gezelschap bestelt zijn tickets in overduidelijk Arabisch. En dan, in een fractie van een seconde gebeurt het: Onwillekeurig trek ik de kinderen tegen me aan. Welke kant kunnen we op als de bom ontploft?

Ik ben geschokt over mezelf. En teleurgesteld ook. Kennelijk is mijn vermogen om open minded te handelen geïnfecteerd door angst. En: angst waarvoor precies?  Ik heb Arabisch sprekende vriendinnen. Het is iets dat niets met ratio te maken heeft. Ergens in de afgelopen jaren is er een boze geest op mij gesprongen die mijn meest primaire reacties bestuurt. In de kabelbaan kom ik langzaam bij.

P1090606

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s