Telegraaf

Op de route die we morgen midden in de nacht naar huis rijden zijn honderdzes vluchtelingen ontdekt. Honderdzes! Dat zijn twee touringcarbussen vol, zomaar midden in de nacht gedropt langs de Autobahn. En wij hebben naast onze kampeerspullen geen ruimte om ook maar één van hen een lift te bieden.

Het ziet er naar uit dat het bieden van een veilige plaats aan vele vluchtelingen er de komende tientallen jaren bij zal horen. Omdat we het ons niet kunnen veroorloven te worden als Märklin- Zwitserland. Omdat we geen onschuldige medemensen kunnen en willen laten omkomen achter hoge hekken en stalen poorten. Omdat we ruimte en rijkdom genoeg hebben.

We weten dat ze oorlog mee zullen nemen, trauma’s. Dat er niet alleen onschuldige maar ook schúldige medemensen aan de grens zullen staan. Dat we er desondanks voor kiezen niet te wantrouwen maar te vertrouwen. En dat wij, Europeanen, de loop van de geschiedenis misschien wel kunnen bepalen door te kiezen voor vrede en vertrouwen in plaats van voor angst, afstand en afwijzing. Misschien.

Maar dat ik in elk geval geen andere keuze heb dan open armen en een open hart. Tijd voor valangst-exposure.

http://m.telegraaf.nl/buitenland/article/24324928/106-vluchtelingen-op-autobahn-in-beieren

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s